Follow us on Facebook

Wednesday, February 29, 2012

Cara Memberi/Memasang Password Pada Folder 

1. Kawan korang memang sial kalau suka usha folder-folder dalam pc korang.

2. Kalau pc korang tue bersih takpelah jugak... nie penuh dengan gambar biru jer... memang sangap kalau dioarang tahu. 

3. So macam mana nak buat password pada folder supaya member korang yang sialan tue tak buka folder korang.


4. Ada banyak sekali software untuk mengunci sebuah file atau folder agar tidak mudah diakses orang lain. 

5. Google  keyword “Lock Folder Software” korang dapat banyak software yang menawarkan lock  untuk file atau folder. 

6. Dengan label Free Dowload / Trial -> dan setelah korang install maka kenacsuruh mendaftar (register) dan akhirnya kena suruh beli. Sangap betul

7. So cara paling free guna langkah berikut.

8. Buka NOTEPAD Dengan Klik Start -> All Programs -> Accessories -> Notepad








8. Copy dan Paste-kan kode dibawah ini kedalam Notepad

cls
@ECHO OFF
title Folder Locker
if EXIST “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}” goto UNLOCK
if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure u want to Lock the folder(Y/N)
set/p “cho=>”
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Locker “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
attrib +h +s “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to Unlock folder
set/p “pass=>”
if NOT %pass%==PasswordAnda goto FAIL
attrib -h -s “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
ren “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}” Locker
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Locker
echo Locker created successfully
goto End
:End
Catatan: PasswordAnda -> Ganti dengan password yg korang nak.



9. Simpan file tersebut dengan Nama FolderLock.Bat pada folder yang akan dikunci





10. Tutup dan kemudian buka lagi file tersebut, dan akan membuat folder penting.




11. Masukkan kode passwordKorang

12. Klik lagi, dan akan keluar  perintah “Do you want to lock the file Y/N“.



13. Tekan “Y” dan tekan Enter.

14. Untuk membuka folder penting, masukkan password korang yang tadi.



Jangan Lupa: PasswordAnda -> Ganti dengan password yg korang inginkan.

Adios.... :)
Reactions:
Categories:

0 comments:

Post a Comment