Follow us on Facebook

Sunday, April 8, 2012

Salam Sangap-IT Crew..




1. Siapa yang biasa dengan dunia siber mesti tahu pasal Nmap kan... Tengok logo dia macam Dajal matu satu... ngeri siot...

2. So pabenda Nmap nie, Nmap nie popular untuk scan port pada rangkaian dan seterusnya geng-geng sangap nie akan masuk rangkaian korang menggunakan port yang vulnurable.

3. Kalau korang  pernah melihat film trilogi Matrix, dalam film itu ada adegan serangan sebuah komputer. Kalau korang perasan tools  yang digunakan dalam film tersebut adalah nMap.

4. Korang boleh donlod software Nmap tue kat sini.

5. Ok bila dah donlod apa nak buat??

6. Nmap akan scan port target. terdapat tiga jenis port yang boleh diperolehi oleh Nmap iaitu:
 
  a. Open - Closed
  b. Filtered - Unfiltered
  c. Open/Filtered - Closed/Unfiltere
 
7. Terdapat 3 jenis scanning yang akan dilakukan oleh Nmap
 
    a. SYN SCAN, ini adalah tserangan yang paling mudah dan banyak digunakan. Syn Scan akan  menampilkan hasil serangan lebih cepat, namun kelemahanya hasil yang diperolehi tidak spesifik (umum).
 
    b. FIN SCAN, Cara serangan ini lebih tepat dibanding SYN SCAN. Fin Scan akan menunjukkan jenis- jenis paket yang terfilter dan kelemahan firewall. Dengan meggunakan metode serangan ini, korang dapat mengetahui kelemahan sistem yang akan diserang sebelum melakukan serang seterusnya.
 
   c. ACK SCAN, Port yang terfilter atau tidak akan ditunjukkan disini. Cara serangan ini adalah yang paling spesifik dan menampilkan hasil yang sangat tepat. Bagi anda yang terbiasa menggunakan nMap, maka tcara serangan ini yang sering digunakan meskipun susah.
 
8.  Cara guna macam kat bawah nie...
 
SYN SCAN:
#nmap -sS-T4 www.target.com (www.target.com dapat juga diganti dengan IP Komputer target)

FIN SCAN:
#nmap -sF-T4 www.target.com
 
ACK SCAN:
#nmap -sA -T4 www.target.com
 
 Selepas korang tahu port apa yang dah terbuka... korang dah bolehlah buat serangan yang seterusnya....

9. Nak tahu macam mana tunggu sambungannya ok...

Adios..
Reactions:
Categories:

0 comments:

Post a Comment